Steget på månen

Datum/Tid
Datum - 20 sep 2019
17:00 - 19:00

Plats
Göteborgs Konserthus, Stora salen

Kategorier

Importera till Google Calendar
0


Arrangör: Göteborgs Symfoniker

En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker, Christer Fuglesang astronaut, Daniel Bjarnason dirigent och Pekka Kuusisto violin.

En musikalisk och visuell rymdresa bortom tid och rum, där musiken ackompanjeras av magnifika bildvärldar projicerade på såväl väggar som tak i konsertsalen. Medverkar gör också vår egen astronaut Christer Fuglesang.

Det är 50 år sedan Örnen landade i Stillhetens hav och Neil Armstrong satte ner foten på månen den 21 juli 1969. Hur gick tankarna när han som första människa såg jorden från månen? Isländske musikern, kompositören och dirigenten Daníel Bjarnason tar oss med på en musikalisk resa bortom tid och rum tillsammans med Göteborgs Symfoniker där ögonblickets upplevelse spelar mot oändlighetens vidder. På violin möter vi Pekka Kuusisto.

Bildprojektionerna är skapade av danska videokonstnären Lene Hjul. Materialet hon utgått från är i huvudsak dokumentärt, men projicerade och bearbetade på ett helt unikt sätt precis som i det tidigare samarbetet med Symfonikerna – Bergman 100 år. Såväl musiker som publik innesluts i en storslagen kosmisk upplevelse.

Introduktion till konserten
Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med astronauten Christer Fuglesang, som också medverkar i konserten.

Unik utställning på plats i Konserthuset

Vid konserterna 19-20 september har vi fått tillstånd från Hasselbladstiftelsen att visa ett antal genuina och unika föremål i Göteborgs Konserthus från samarbetet mellan Victor Hasselblad AB och NASA. Främst bland dem är givetvis det filmmagasin (ett av tre) som var med Apollo 11 och som faktisk befunnit sig på månens yta.

I Konserthusets garderobshall hänger den historiska bilden av den första amerikanska rymdpromenaden under Gemini 4-expeditionen, Earthrising tagen från Apollo 8 julen 1968 och inte minst den ikoniska bilden av Edwin ”Buzz” Aldrin på månen, med spegelbilden av den första mannen på månen, Neil Armstrong, i hans visir. Totalt visas nio magiska ögonblick fångade av en göteborgstillverkad Hasselbladkamera under rymdkapplöpningen på 1960-talet utvalda i samarbete med Hasselbladstiftelsen.

På kortväggen bredvid restaurangen visas en fascinerande överblick av de 28 bemannade expeditionerna i de tre amerikanska rymdprogrammen Mercury, Gemini och Apollo – alla med syftet att landa en människa på månen, ett samarbete med Smithsonian National Air and Space Museum i Washington och Universeum. I en informativ timeline får ni läsa om hur det hela gick till, problemen, misslyckandena och framgångarna – och inte minst lära känna astronauterna som var med.

PRIS: 330-490 kr, Student 165-245 kr
Arrangemanget ingår i Fredag litet, Fredag stort och Guld­abonne­manget.

Biljetterna släpps till försäljning den 17/8 kl. 10. Köp biljetter >>