Fint mottagande av Maria Küchens “Rymdens Alfabet”

Maria Küchen - "Rymdens alfabet"

© Foto (porträtt): Ulrik Fallström

Maria Küchens essäsamling “Rymdens Alfabet” har fått ett fint mottagande i pressen (se nedan). Författaren medverkar på Rymdveckan.

Lyssna gärna till Rymd-Maria i Sveriges Radios program Kulturnytt i P1 som uppvärmning inför Rymdveckan. Möjlighet finns att möta Maria Küchen under Rymdveckan.

Recension i Göteborgs-Posten

Texten nedan är hämtad från Natur & Kulturs webbsida.

”Maria Küchens Rymdens alfabet är en passionerad berättelse om människans rymdfärder och allt som hör därtill: Sovjetunionens 150 rymdhundar, rymddräkters haute couture och poplåtar om månraketer.”
SvD

I Rymdens alfabet ger sig Maria Küchen i kast med allt som hör rymden till: astronauterna, rymdbaserna, dräkterna, farkosterna, månlandningen och exakt vilken sorts penna det var som Buzz Aldrin tog hjälp av för att laga den trasiga strömbrytaren när det var dags att återvända till jorden. Från Bajkonurs heta stäpper reser Küchen till Cape Caneveral och bevittnar hur Spacex Falcon 9 fyller luften med ett mullrande dån och skjuts upp mot himlen.

Idag, 50 år sedan den första månlandningen, pågår en andra kapplöpning till månen. Rymdens gåtfullhet tycks inte släppa sitt grepp om oss.

Julen 1968 skrev Apollo 8 rymdhistoria genom att bryta sig loss från jordgravitationen och lägga sig i omlopp kring en annan himlakropp. Något sådant hade inte hänt tidigare. Alla som fram till dess hade skjutits upp i rymden hade stannat i bana kring vår planet. För första gången fick mänskligheten nu se sitt gemensamma hem utifrån rymden – en oändligt ensam himlakropp omgiven av mörker. Ett drygt halvår senare landade människan för första gången på månen.

Maria Küchen har förvandlat passionen hon delar med många till en utforskande bok full av kärlek och mystik. Sedan hon som åttaåring såg de suddiga svartvita tv-bilderna av månlandningen hemma i vardagsrummet i Uppsala, har hon fascinerats av rymdfartens och astronomins olika gåtor.

Rymdens alfabet är ett närvarande reportage och en litterärt och filosofiskt reflekterande berättelse om rymdfartens historia och framtid.

”Maria Küchen har med Rymdens alfabet skrivit en på alla sätt formidabel essäbok om sitt rymdintresse. Det är en fascination som gestaltas i en metodisk och pedagogisk genomgång från A till Ö, där vi lotsas genom både bekant terräng och förbluffande nyheter.”
Jönköpings-Posten

“Küchen har skrivit en oavlåtligt fascinerande och lärorik populärkulturell rymdodyssé, med mängder av intressanta filmanalyser, anekdoter och oneliners, som att det största beviset för att det finns intelligent liv ute i rymden är att de valt att inte hälsa på oss.”
Aftonbladet

”Rymden, det är vi”, konstaterar Martin Engberg efter att ha läst Maria Küchens tankeväckande essäbok om rymden.”
Sydsvenskan

”Rymdens alfabet” är som starkast när [Maria Küchen] sörjer hur en epok blivit historia”.
DN

“Küchens Rymdens alfabet är fylld av vetande, men också av mycket vördnad och passion inför både rymdens realiteter och storslagna mysterier.”
BTJ